Calibra Team Sweden, Forum

Aktuellt datum och tid: tor 17 jun 2021, 19:50

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Information om Opel Calibra
InläggPostat: mån 05 jun 2006, 16:49 
Offline
Medlem

Blev medlem: lör 22 apr 2006, 17:32
Inlägg: 53
Calibrahistorik

Det var den sista helgen i september 1990 som Opel Calibra introducerades för den svenska allmänheten. Generalagentens folk hoppades förstås att detta var bilen som tiotusentals svenskar väntat på. Snart skulle det visa sig att så inte var fallet.
Men ändå - Opel Calibra var en fräsch fläkt från Rässelsheim.
Hos Opel kanske man inte gärna berättar om hur det förhåller sig, men denne skribent är övertygad om att Calibra började livet som en prototyp utvecklad hos den tyska tuning*specialisten Irmscher. Visserligen presenterades Calibra i mitten av september 1989 men försäljningsstarten skulle planenligt dröja till i juni året därpå. Det Innebär att första årsmodellen l praktiken är att betrakta som 1991.Calibra hade en hel del plus*punkter. Tyskarna kallade den för en "Sportig coupé med progressiv design". Bilen var hyggligt fyrsitsig, och det kan man verkligen inte säga om alla coupéer. Cw-värdet var häpnadsväckande lågt, bara 0,26, och det var faktiskt världsrekord för serietillverkade bilar!De var också duktiga på att skapa anständigt utrymme i baksätet. Även bagageutrymmet var väl tilltaget.
Den goda aerodynamiken betyder att karossen är mjukt formad och tydligt kilformig. Eftersom strålkastarna är av stationär typ, som Inte far upp och ner som på till exempel Opel GT och Porsche 928, så är de hemligt smala (så kallad eflipsold-typ) och ger fronten ett rätt aggressivt utseende.Karossen uppskattades av de allra flesta och redan framåt jul 1989 hade Calibra vunnit designpris d.v.s. långt innan serietillverkningen började.Praktiskt nog - i varje fall för Opel konstruktörer och ekonomer - var Calibra baserad på Vectras bottenplatta. Det handlar alltså inte om en särskilt stor bil. Längden är 449 cm, bredden 168, höjden 129 cm och tjänstevikten ligger runt 1.250 kg.Calibra kom väl rustad redan från början. Låsningsfria bromsar med skivor både fram (ventilerade) och bak var standard.Servostyrning, lättmetallfälgar, femväxlad, tätstegad "sportlåda", elstyrda och elvärmda ytterbackspeglar, radio/kassettdäck med sex högtalare och takantenn med elektronisk signalförstärkare, tonade värmeskyddsglas och delbart/fällbart baksätesryggstöd var också standard. Även elmanövrerad sollucka var standard på bilar sålda i Sverige.
1991
Två motoralternativ fanns, båda fyrcylindriga tvålitersmaskiner med överliggande kamaxel (dubbla i 16V). Calibra 2.0i på 115 hk (två ventiler per cylinder) och Calibra 16V på 150 hk och med fyrventilsteknik.Till den mindre motorn kunde köparen få en elektroniskt styrd fyrstegsautomat med programmen Ekonomi, Sport och Vinter. Opel Calibra är precis som Vectra framhjulsdriven, och liksom för Vectra kom snart en version med permanent fyrhjulsdrift. Systemet har en kornpakt extra enhet, som innefattar hypoid- och planetväxlar, en viskokoppling och en elektroniskt styrd flerskivig koppling som överför drivningen från den normala frontmonterade växellådan till den separata bakaxeln.Detta arrangemang varierar automatiskt vridmomentet mellan fram- och bakhjulen efter bästa väggreppet. Systemet kopplar också ur drivningen på bakhjulen vid inbromsning och förbättrar därmed stabiliteten.Framhjulsupphängningen är separat med McPherson fjäderben och krängningshämmare. Den separata bakre hjulupphängningen har dubbelkoniska miniblock skruvfjädrar och snett bakåtriktade länkarmar.Prestanda var litet drygt hyggliga och alla tre versionerna tog sig över 200*strecket. 203 km/h i topp för 2,0i, 223 för 16V och 214 för 4WD. 0-100 tiderna var 10,0, 8,5 och 9,5 sekunder.Calibra var en rätt speciell bil för Opel, som sade sig tro är ett uppsving för coupé*modeller. Den rikliga utrustningen satte dock sina spår i prislistan.Calibran var inte direkt billig. 2,0l kostade vid den svenska introduktionen den 20 september 1990 prick 170.000 kronor. 16-ventilaren gick på 186.300 och den fyrhjulsdrivna betingade 207.300 kronor.För den som inte var barskrapad och som ville skilja sig från mängden var Opel Calibra inte helt fel. Möjligen kom modellen i alldeles fel tid...Pengar hade ju plötsligt blivit en bristvara och dessutom var konkurrensen om coupé*köparna mycket stor. Calibras närmaste konkurrenter bör vara VW Corrado och Toyota Celica, men frågan är om Calibra nådde upp till deras byggkvalitet. Apropå byggkvalitet: Opel Calibra byggdes inte i Tyskland utan i den gamla Saab*Valmet-fabriken i Finland. Den hade fått kapacitet över när Saab-tillverkningen koncentrerades till Trollhättan.
1992
I princip inga förändringar alls. Vi kan notera att 16V*versionen har sämre Cw-värde än 8-ventilaren. Det beror på att den starkare motorn kräver mer kylluft och att däcken år bredare.Liksom tidigare är 16V bättre utrustad än 115-hästarsversionen. Sålunda har Calibra 16V gastrycks*stötdämpare, dubbla utblås (som är fränt fyrkantiga!), 4*ekrad läderklädd sportratt plus läderklädd växelspaks*knopp och manschett i samma mjuka material.Nybilspriserna: Calibra 8V 174.800 kr, 16V 191.400 kr, 4WD 212.800 kr, rätt måttliga höjningar alltså.
1993
Inte heller nu gjordes det några större ändringar på Calibra, men det kom en ny modell, som inte gick av för hackor. Det var Calibra Turbo, som på papperet skulle ge högre prestanda utan högre bränsleförbrukning. Och så var det också i verkligheten! Eller, för att vara litet mer precis: Calibra-modellerna har alltid varit bränslesnåla, och Turbon visade sig rent häpnadsväckande snål. Det där hade Opels sektion för avancerad utveckling verkligen lyckats med.Den 16-ventilade turbo*motorn gav 204 hk vid 5.600 rpm. Maximala vridmornentet 280 Nm kom redan vid 2.400 rpm, för att sedan behållas konstant ända till 4.200.Turbomotorn gav 42%högre vridmoment och 36% högre effekt än sugmotorn och ändå drog den bara 0,02 liter mer än normalmotorn per mil, mätt enligt "Euromix". Snittförbrukningen var så låg som 0,89 liter per mil!Detta var Opels första turbo*laddade bensinmotor, och den kom förstås också i Vectra.Calibra Turbo 4x4 visade upp rätt imponerande prestanda*siffror. 0-100 km/h gick på 6,8 sekunder, och från 80 till 120 km/h tog det bara åtta sekunder på femman.Toppfarten låg på 245 km/h. Calibra Turbo levererades med 6-växlad Getrag*låda och var den dittills snabbaste seriebyggda Opel-bilen. Turbo-motorn kombinerades med fyrhjulsdrivning. Det blev förvisso inget billigt krutpaket - 249.500 kronor stod det på prislappen. Calibra 8V kostade nu 180.700 kronor och 16V gick på 197.900
1994
Tillverkningsprogrammet såg ut som året innan, men till Sverige kom nu bara Calibra V6. Denna motor var för övrigt Opels första V6-försök, och det slog som bekant mycket väl ut. En likadan motor satt i konglomeratkamraten Saab 900 V6. Den nya ECOTEC-maskinen på 2,5 liter gav 170 hk, vilket inte är så illa i en så pass lätt bil som Calibran. 0-100-tiden blev därefter, bara 7,8 sekunder. Calibra var minst lika välutrustad som tidigare, vilket bland annat innebar att bilen hade antispinnsystemet ETC.Årets enda svensksålda Calibra-modell hade visserligen den fina sexan, men inte fyrhjulsdrift. Detta är förstås förklaringen till att priset nu sjunkit till 237.500 kronor.Alltså: en enda modell med all utrustning utom 4x4.
1995
Nu blir det svenska Calibra*programmet dubbelt så stort och omfattar två modeller! För första gången har man gjort ett antal synliga förändringar.Fronten är nu litet annorlunda (med betoning på litet) och interiören är påtagligt uppfräschad. Tydligaste ändringen är att de runda instrumenten nu fått vita tavlor med mörka markeringar.Skillnaderna mellan 16V, förutom motorn, är att den tamare modellen nu saknar elfönsterhissar, det elmanövrerade soltaket och antispinnsystemet. Likväl låg priset på 217.900 kronor. V6*modellen på 170 hk kostade 237.500.Pris och effekt bör då lämpligen jämföras med vad Turbo 4x4 kostade två nästan inflationslösa år tidigare, nämligen 249.500 kronor och 204 hk. Mycket mer kul för pengarna!Men ändå; en Calibra V6 var och är en utmärkt långfärdsbil med god komfort och fina högfartsegenskaper. Ingen sportbil, men en kompetent Gran Turismo-vagn.
1996
Årets ändringar var praktiskt taget omöjliga att upptäcka för andra än konstruktörerna själva. Nästan det enda som ändrades var priserna. 16V kostade nu 224.500 kr och V6 gick på 251.200 kronor.Tillägget för automat var 10.200. Elhissar och elsollucka fanns bara på V6, annars var utrustningen frikostig också på 16V. Ett beprövat sätt att hålla liv i en modell som passerat zenit är att göra små specialupplagor. I fallet Calibra gjorde man flera stycken så kallade Sonder-modelle, som till exempel Color selection (i flera versioner), DTM-Edition och Edition Keke Rosberg. 1996 kom ytterligare en specialare. Den kallades Iceland Edition och såldes bara i kylskåpsvitt. Aluminiumfälgar och rutig klädsel var standard. Tveksamt om det kom några sådana till Sverige.Nytt 1996 var också ett fabriksmonterat ljudsystem från Bose, det första som funnits på en europeisk volymbil.Det här årets försäljnings*argument var tidlösa linjer, bra prestanda, låg bränsle*förbrukning och hög säkerhet, en samling argument som man tycker sig ha hört förr...
1997
Sista årsmodellen och inga påtagliga ändringar. Samma versioner som tidigare, men till Sverige kom bara modellen med V6-motor på 2,5 liter och 170 hk.I augusti 1997 meddelades att produktionen avslutats. En sorts testamente i form av en mapp med fina färgbilder distribuerades i begränsad upplaga och gjorde samtidigt reklam för efterföljaren, den lilla Opel Tigra.Precis 566 Opel Calibra såldes nya i Sverige, varav 238 stycken bara under hösten 1990. Det blev en rivstart, men tyvärr inte så mycket mer.

Teknisk data

Bild


Upp
 Profil Skicka e-post  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme [ Sommartid ]


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2009